Stiati ca ?
11.10.2013

Aurul este elementul cunoscut din cele mai vechi timpuri. Fiind răspândit în stare nativă în natură, el se putea obține ușor în cantități mici. Se crede că aurul a fost descoperit înaintea cuprului.

Cules sub forma unor bucăți strălucitoare din nisipurile râurilor și din depunerile aluvionare, aurul a fost dintotdeauna un metal de ornament, apreciat pentru luciul său galben, dar mai ales pentru stabilitatea sa față de agenții corozivi. Ușor de prelucrat, prin ciocănire, el lua forma diverselor obiecte de podoabă sau de cult cunoscute în antichitate.9.10.13

Aurul pur ( are 24 de karate – puritate 99,99% si este întotdeauna galben) este prea moale pentru folosirea sa ca bijuterie. Metalele care se folosesc în amestec cu aurul, pentru a-l întări, pot modifica culoarea acestuia, rezultând astfel un aur de diferite nuanțe de galben, alb și roșu. Acest amestec determină numărul de carate al aurului. Este unul din cele mai dense metale.

AURUL GALBEN – este cea mai intalnita culoare de aur in bijuterii, fiind creat prin alierea aurului cu argint, cupru si zinc. Culoarea rezultata reflecta culoarea naturala a aurului pur. Aurul galben si cel alb au cam aceeasi duritate si durabilitate, la acelasi numar de karate. Subliniem din nou ca nu culoarea aurului infuenteaza pretul sau. 
Aurul galben subliniaza, prin natura culorii sale naturale, orice montura cu pietre pretioase, putand fi finisat, dupa caz, atat mat cat si lucios.

AURUL ALB – este creat prin alierea aurului cu nichel, cupru si zinc, nichelul fiind insa componenta majoritara din acest aliaj pe langa aur, redandu-i si culoarea specifica alba. Aurul alb se poate obtine si prin alierea aurului cu o parte mai mare de argint, fiind o alternativa viabila pentru cei sensibili la nichel. 

Calitatile primordiale, ca si avantaje suplimentare, ale aurului alb sunt gradul de reflexie marita si faptul ca este mai rezistent la uzura. Pentru protejarea pe termen lung a calitatilor reflective se foloseste o metoda de placare cu un strat protector de rodiu, metal din familia platinei, , metoda denumita „rodinare”, care nu afecteaza valoarea metalului pretios. Si aurul alb, ca si cel galben, poate avea atat finisaj lucios, cat si mat. 3568940_0
Aurul alb se monteaza deseori impreuna cu diamantele de culori foarte bune, datorita faptului ca prin culoarea sa imbunatateste stralucirea diamantelor. Monturi cu safire albastre sunt de asemena des intalnite. Se mai folosesc si monturile din doua culori de aur, de obicei aur galben cu aur alb, in combinatii deosebit de frumoase cu diverse pietre pretioase.

AURUL ROZ – este un aliaj de aur si cupru si, mai rar si argint. Aurul rezultat are o culoare galbena cu tenta rozalie-rosiatica. Limitele combinatiilor posibile de aur in diverse culori, in finisaje lucioase  sau mate, cu pietre pretioase in culori diferite, montate in modele cu felurite designuri sunt nebanuite, dand o multitudine de optiuni atat creatorilor bijutieri, cat si clientilor.TezAUR iti dezvaluie cate putin din istoria AURului.rozalie-rosiatica. Aurul roz este deseori folosit de bijutieri pentru confectionarea bijuteriilor din trei culori, fiind formate din trei parti constructive de culori diferite, galben, alb si roz. Aurul roz, ca si cel galben, subliniaza foarte bine monturile cu smarald, safire colorate (fanteziste) si rubine.

 

 

TezAUR iti dezvaluie cateva din curiozitatile despre AUR….

Tezaur App
X
Descarca