Pietrele pretioase, prietene la drum lung
07.08.2019

Pietrele preţioase sunt create din minerale și roci la presiuni şi temperaturi foarte ridicate, adânc în crusta terestră. Acest proces este unul de durata, poate dura chiar și milioane de ani.

Exista surse care atestă că pietrele prețioase erau folosite ca bijuterii încă din epoca de piatră.

Pietrele prețioase sunt considerate minerale rare, pure, care au o frumusețe aparte, dar și o duritate relativ mare pe scara Mohs, care sunt frecvent folosite ca bijuterie.

Astăzi există câteva criterii de evaluare şi clasificare a pietrelor pretioase: caratul (greutatea pietrei), claritatea, culoarea şi proporţiile/simetria.

Cele mai importante pietre prețioase sunt: smaraldul, rubinul, safirul și bineînțeles iubitul diamant.

SMARALDUL

Numele acestei pietre prețioase provine din vechiul cuvânt francez „esmeralde” și din cuvântul grecesc „smaragdos”, care înseamnă piatră verde.

Minunata culoare verde a smaraldului este de neegalat în lumea pietrelor prețioase, clasificându-se dpdv al valorilor pe locul 2 după diamant.

Are o duritate pe scara lui Mohs este de 7,5-8.

Primele mine de smarald au fost descoperite în Egipt, din jurul anului 330 î.e.n. Frumoasa Cleopatra avea o fascinaţie pentru aceste pietre şi le folosea deseori în ornamentele sale regale.

De asemenea, există legende care atestă că smaraldul, a fost una dintre cele patru pietre preţioase primite de Regele Solomon de la Dumnezeu.

RUBINUL

Nuanţele roşiatice îi sunt date de prezenţa elementului crom, în combinaţie cu oxidul de aluminiu. Numele provine din latinescul ”ruber”, care înseamnă roşu.

Preţul acestui cristal este determinat în principal de intensitatea culorii. Cele mai strălucitoare de culoare roşu închis sunt şi cele mai valoroase.

Duritatea pe scara lui Mohs a rubinului este de 9.

În Munţii Himalaya şi în nordul Vietnamului sunt cele mai cunoscute depozite de rubine.

Unele popoare cred ca rubinul poate fi purtat ca o amuletă cu rol profilactic. De altfel, legenda spune că cel care are asupra sa un rubin veritabil va fi ocrotit de anumite pericole și va avea parte de liniște, seninătate și de o stare de sănătate excelentă.

 

SAFIRUL

Cel mai cunoscut tip de safir este de culoare albastru pur. Însă, culorile variază de la albastru-verzui la albastru-violet. De asemenea, numele de „safir” se poate aplica oricărui corindon care nu este roşu şi care nu poate fi considerat rubin.

Safirul poate avea impurităţi de fier, titan, crom, cupru sau magneziu care îl fac albastru, galben, violet, portocaliu şi respectiv verde. Safirele pot fi găsite în anumite sedimente sau în formaţiuni cu roci mai dure, scrie Geology Page.

Safirul ca și rubinul are duritate 9 pe scara lui Mohs.

Cele mai cunoscute surse de safir sunt în Madagascar, Tanzania, Sri Lanka, Myanmar şi Australia, dar cea mai cunoscută este Kashmirul, de unde provin safirele de un albastru pur.

 

În multe culturi, safirul simbolizează nobilitatea, adevărul, onestitatea şi loialitatea.

Despre diamante puteti citi in articolul “Diamantele, cele mai bune prietene” la urmatorul link: https://www.tezaur.org/b…/diamantele-cele-mai-bune-prietene/ .

Tezaur App
X
Descarca