ORIGINEA AURULUI IN UNIVERS
23.03.2016

Provenienta aurului pe Pamant a reprezentat foarte mult timp un fenomen enigmatic si indelung studiat de catre cercetatori.

Un studiu recent efectuat de catre cercetatorii Univeristatii Harvard ne propune o ipoteza explicativa dar controversata a fenomenului prin care se formeaza cel mai iubit metal pretios din toate timpurile.

1De ce enigmatic? Pentru ca aurul nu este format in stele obisnuite, asa cum este fierul sau carbonul. Echipa de cercetatori condusa de astronomul Edo Berger, a relatat faptul ca aurul s-a creat in urma impactului a doua stele neutronice, potrivit USA Today.

Aceste stele sunt de fapt ramasitele exotice ale unor stele „prabusite” si sunt renumite prin densitatea lor mare dar si prin faptul ca acestea ajung sa cantareasca de cel putin 1,4 ori mai mult decat insusi Soarele.

2

 

 

Stelele obisnuite explodeaza cu aproximatie o data la un secol in galaxia Pamant, iar astronomul Edo Berger relateaza ca aceste coliziuni ale celor doua stele neutronice, “parintii particulei de aur”, se intampla doar o data la 10.000 de ani.

„In acest caz, am reusit sa observam pentru prima data fenomenul si sa vedem modul in care are loc fuziunea elementelor grele”, a spus Berger.

 

 

 

 

 

 

 

 

3Potrivit studiilor efectuate de experti, fuziunea dintre doua stele neutronice produce o cantitate uriasa de aur; „La preturile de astazi, ea ar putea valora 10 la puterea 28, de dolari”, a declarat Berger.

Din aceste cercetari si observatii indelungate, s-a descoperit ca originile probabile ale acumularii aurului in scoarta Pamantului s-au produs in urma cu aproape 4,54 miliarde de ani.

 

 

 

 

 

 

 

Aurul este rar pe Terra pentru ca este rar si in Univers, în general. In ansamblu, cercetatorii estimeaza ca impactul stelelor ar fi expulzat o cantitate de materie egala cu aproximativ o zecime din masa Soarelui, materie din care o parte este reprezentata cu siguranta AUR.

Tezaur App
X
Descarca