Iubitele noastre perle
24.07.2019

De-a lungul istoriei, perlele sunt definiția eleganței, adorate de marea majoritate a femeilor.

Persanii credeau că perlele sunt lacrimile zeilor și sunt considerate primele giuvaere purtate de om.

Romanii creditau existența lor zeiței Venus și le asociau cu fertilitatea.

Există dovezi care acreditează folosirea perlelor ca podoabă încă din anul 420 î.Hr. când a fost descoperit în sarcofagul unei prințese persane, un fragment de perlă, care în prezent este expus la Muzeul Louvre din Paris.

Regalității chineze primeau cadou perle prin anii 2300 î.Hr. În Roma antică, perlele erau un simbolul celor înstăriti.

Există povești care spun că regele Julius Caesar a dat o înștințare prin care limita purtarea perlelor doar pentru cei care conduceau societatea.

În China antică, cei care purtau bijuterii cu perle credeau că reprezintă puritatea acestora, în timp ce, în Evul Mediu, cavalerii care purtau perle pe câmpul de luptă considerau că acestea îi vor proteja.

Acestia credeau că perlele sunt lacrimile de sirenelor.

Exista consemnări ale perlelor în Vechiul Testament, în Coran și Talmud, iar liderii arabi, persani și indieni au dus războaie pentru controlul zonelor de producție a perlelor, cea mai renumită fiind cea din Golful Manaar.

Perlele au cucerit Europa o dată cu Alexandru cel Mare și campania sa de unire a Occidentului cu Orientul. Romanii au fost, însă cei care au folosit perlele pe post de bijuterii și chiar împodobeau orice cu ele, (de la îmbrăcăminte, la obiecte ornamentale).

Perlele sunt un semn al statului în Europa Occidentală, fiind des întâlnite la curţile regale în următoarele secole.

Regina Elizabeta I a avut o adevărată pasiune pentru perle, purta câte 7 șiraguri de perle, unele care ajungeau până la genunchi. Tot aceasta a fost posesoarea unei rochii încrustată cu 3.000 de perle.

Perlele sunt de mai multe feluri:

Perlele de cultură negre. Acestea sunt de sute de ori mai rare decât perlele albe. Singurele perle naturale de cultură negre sunt cele de tip Tahiti, care provin din Polinezia Franceză, precum și perlele din Marea lui Cortez (Golful California), cu proveniență stabilită în Guyamas, Mexic.

Perlele de cultură aurii. Aceste perle provin din lagunele tropicale și atolii insulelor Filipine și Australia. Perlele aurii sunt printre cele mai mari și mai rare perle din lume.

Perlele de cultură roz. Aceste perle sunt de apă dulce și provin din culturile de perle din China.

Perlele de cultură lila. Aceste perle naturale de apă dulce se cultivă în lacurile și iazurile specializate din China. Ca și perlele roz, și acestea sunt de tipul Hyriopsis cumingii. Sunt perle de dimensiuni mari, ajungând la un diametru de 12 mm.

Perlele de cultură albastre. Aceste perle sunt probabil cele mai rare, pentru că existența lor se presupune a se datora unor mutații genetice care apar cu o frecvență foarte redusă.

Dacă vrei să te simți cu adrevărat elegantă îți recomandăm să porți măcar o dată în viață perle.

 

 

Tezaur App
X
Descarca