Dragobete vs Sf. Valentin – cadouri, traditii si semnificatii
24.02.2020
 

 

Valentine’s Day sau Dragobete?

Cand vine vorba despre a sarbatori cel mai frumos sentiment, romanii au parte de doua zile dedicate iubirii. Doua zile in care pot face declaratii de dragoste si pot oferi cadouri persoanelor pe care le iubesc: celebrul Valentine’s Day si romanescul Dragobete.

Pentru ca notorietatea Sf. Valentin este mult mai mare, multi romani aleg sa celebreze iubirea doar in aceasta zi. Altii insa prefera Dragobetele, pentru ca le amintesc cu drag de traditiile romanesti, in timp ce altii profita de ambele ocazii pentru a-si sarbatori iubirea si a face o surpriza persoanei iubite.

Desi Sf Valentin a trecut, astazi sarbatorim romanescul Dragobete, iar indragostitii nu au niciun motiv sa nu se bucure din nou de toata atentia persoanei iubite si de posibilitatea de a mai face un cadou celor pe care ii iubesc. Dar ce este Dragobetele si care este semnificatia acestei sarbatori?

Daca esti curios cum se sarbatoreste Dragobetele si care sunt diferentele dintre sarbatoarea romaneasca a iubirii si internationalul Valentine’s Day, descopera in randurile de mai jos.

Ce diferentiaza de fapt cele 2 sarbatori sunt chiar personajele care stau la baza acestor sarbatori.

Valentine’s Day, sarbatorit in intreaga lume pe data de 14 februarie isi are originea intr-o veche sarbatoare romana, Lupercalia, care si-a schimbat ulterior numele in Sfantul Valentin. Claudius al II-lea, imparatul din acea vreme, a ordonat soldatilor sa nu se logodeasca sau sa se casatoreasca, deoarece considera ca in acest caz exista riscul ca acestia sa nu mai mearga la razboi. Valentin, preot din Roma, a incalcat ordinul imparatului si a oficiat cateva casatorii in secret, motiv pentru care a fost arestat si condamnat la moarte. Preotul a fost decapitat pe 14 februarie, in ajunul sarbatorii Lupercalia si a fost declarat sfant, Roma mutand sarbatoarea de pe data de 15 Februarie, asa cum era initial, pe 14 februarie. Ulterior, ziua de 14 februarie a devenit Ziua Indragostitilor sau Valentine’s Day, asa cum este cunoscuta pana in zilele noastre.

Dragobetele in schimb este sarbatorit pe data de 24 februarie, data ce se suprapune din punct de vedere al calendarului ortodox cu sarbatoarea Aflarii Capului Sfantului Ioan Botezatorul.  In trecut insa, Dragobetele, Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, asa cum mai este denumit se sarbatorea pe data de 1 martie, deoarece se considera ca este fiul Babei Dochia, un tanar chipes si seducator, care seduce fetele, de acolo și celebra zicală: ”Dragobetele saruta fetele!”. El este de altfel si deschizatorul unui nou anotimp – primavara. Despre Dragobete se spune ca oficia in cer „nunta” tuturor animalelor. Ulterior, s-a considerat ca el era si cel care lega relatiile intre oameni. Din acest motiv, Dragobetele este considerat in traditia populara ocrotitorul iubirii si cel care aduce noroc indragostitilor. 

De DRAGOBETE exista mai multe superstitii si traditii, in care unele persoane inca mai cred cu tarie si in ziua de azi.  In anumite zone ale tarii, in aceasta zi, tinerii isi unesc destinele prin logodna, promitandu-si credinta si iubire. In alte zone, superstitia de DRAGOBETE spune ca indragostitii trebuie neaparat sa se sarute in aceasta zi, daca vor sa ramana impreuna cat mai mult timp

Potrivit unei traditii stravechi, de DRAGOBETE gospodinele trebuiau sa semene busuioc in rasadnite, apoi sa aiba grija de rasaduri pana de Sfantul Gheorghe, cand il plantau afara, in gradina.

O alta traditii face referire la faptul ca femeile trebuie sa faca ordine si curatenie in casa, pentru a avea un an imbelsugat si a fi iubite de soti, in timp ce alta spune ca nimeni nu trebuie sa fie trist sau sa planga, deoarece asa va fi tot anul si va atrage ghinioanele asupra lui.

Traditiile de demult legate de ziua de Dragobete si-au pierdut azi din importanta. Daca inainte, in lumea satului era o sarbatoare in care tinerii se adunau si era prilej de a-si face publica iubirea sau de a lega noi relatii, azi este doar o alta ocazie prin care indragostitii pot sa isi faca daruri si isi pot spune cuvinte de iubire.

Cand vorbim despre cadouri, bijuteriile din aur raman si de Dragobete principalul dar din iubire cu care indragostitii isi pot rasfata iubitele. Tocmai de aceea, te asteptam in agentiile Tezaur si online pe www.tezaur.com cu o gama de bijuterii unice din aur si o reducere de 10% la toate bijuteriile din aur pentru a darui cel mai frumos cadou persoanei iubite.

Poti alege un pandantiv sub forma de inima prin care sa aduci zambete pe chipul iubitei sau al sotiei tale, sau poti alege sa ii spui „Te Iubesc” cu o bijuterie din aur cu semnul infinitului, simbol al dragostei eterne.

Femeile iubesc sa primeasca cadouri, iar o bijuterie unica din aur reprezinta garantia ca nu vei da gres si ca va purta cu mandrie si apreciere cadoul de la tine.

Orice zi este potrivita pentru a face gesturi de iubire, iar zilele dedicate iubirii sunt cu atat mai speciale. Profita de ele si fa surprize ce ii vor aminti mereu de iubirea ce i-o porti.

 

 

 

 
Tezaur App
X
Descarca