DIAMANTELE – PIETRELE PERFECTIUNII
13.04.2016

Diamantul a fost descoperit in anii 800-500 i.Hr. undeva in zona Indiei. Denumirea de “diamant” pe care o poarte aceasta piatra a perfectiunii provine din grecescul 1„adamas”, care se traduce „de neinvins”, “indestructibil” si sugereaza eternitatea iubirii. Diamantul dateaza inca de la grecii antici ca fiind simbolul traditional al iubirii pure. In acele timpuri, se credea chiar ca diamantele sunt picaturi de roua intarite, aschii din stele sau fulgere cristalizate.

 

 

 

 

Diamantele iau naștere la caderea meteoritilor mari pe Pamant, creandu-se astfel conditiile necesare pentru formarea diamantului, prin existenta unor presiuni și temperaturi ridicate in prezenta dioxidului de carbon. Varsta diamantelor este foarte diferita; sunt diamante vechi de peste 3 miliarde de ani, dar si diamante mai noi, care dateaza de cateva sute de milioane de ani.

 

2

Circa 250 de tone de minereu trebuie sa fie trecute printr-un procedeu de filtrare pentru ca, la final, sa se poata ajunge la un cristal cu taietura specifica, de un carat.

Greutatea in carate stabileste marimea unui diamant. Termenul de “carat” provine din greaca veche unde “keration” desemna samburii de roscova, folositi ca si greutati etalon pentru cantarirea in balante a metalelor pretioase. Aceste seminte, in mod miraculos au aceeasi greutate si dimensiune.

 

 

3

Din punct de vedere al coloritului, diamantele sunt impartite in doua grupe: colorless sau incolore si fancy. Cel mai des folosite in arta bijuteriilor sunt diamantele incolore. Acestea au diferite nuante pornind cu “D” care este cel mai putin colorat dintre toate diamantele si pana la “Z” care este nuantat spre galben sau maroniu. Orice diamant care are o nuanta mai inchisa decat “Z” este considerat diamant de tipul “fancy”. Diamantele incolore sunt mai rare în natura si din acest motiv ele sunt si mai valoroase.

 

4

 

Taietura unui diamant ii confera acestuia stralucire. Taietura este singura contributie adusa de mana omului, care transforma o piatra bruta, neslefuita, intr-un diamant fatetat si slefuit in diverse forme. Dupa mii de experimente de-a lungul anilor, folosind formule matematice precise, taietorul-slefuitorul de diamante transforma in zilele noastre un diamant brut intr-o piatra stralucitoare care reflecta si refracta lumina.

Țarile unde se gasesc diamante in cantitati mai importante sunt: Rusia, Botswana, Australia, Congo, Canada, Africa de Sud, Angola, Namibia, Sierra Leone, Ghana, Tanzania si Brazilia.

 

5

Expresiile care spun ca “diamantele sunt pentru totdeauna” si “diamantele sunt cele mai bune prietene ale femeilor”, fac referire la cea mai valoroasa piatra pretioasa de pe Pamant, dar si la un soi de fascinatie indescriptibila pe care diamantele le exercita asupra oamenilor.

 

 

 

 

6

Probabil ca prima personalitate istorica fascinata de calitatile “pietrei perfectiunii” a fost Alexandru Macedon care in 327 i.Hr. aduce din India primele diamante in Europa. Revenind in zilele noastre, nu e de mirare ca sunt barbati care cheltuiesc averi uriase pentru a intra in posesia unei piese unice cu diamant.

 

Newsletter

facebook
Tezaur App
X
Descarca