Diamantele, cele mai bune prietene
09.07.2019

Diamantele au fost întotdeauna cele mai bune prietene ale femeilor, asa cum chiar Marilyn Monroe, spune în melodia „ Diamonds Are A gril’s Best Friends”.

De aceea, săptămîna aceasta ne-am hotărât să aducem o istorie a diamantelor și să le transformăm în vedeta săptămânii.

Prima înregistrare istorică a diamantelor a fost înregistrată în India, în anul 800 î.Hr. În Europa au fost aduse prima dată de Alexandru cel Mare tot din India.

Una dintre primele bijuterii cu diamante, a fost coroana reginei ungare în anul 1074.

În anul 1456, un tăietor de diamante, Lodewyk vad Berken, creează primul diamant tăiat în fațete.

Primul inel cu diamant oferit ca inel de logodnă (temă pe care o vom aborda săptămâna viitoare), este oferit Mariei de Borgogna, de Maximilian de Austria.

Negustorul francez, Jean-Baptiste Tavernier, readuce în Europa în anul 1642 diamantul Hope.

În 1726, Brazilia descoperă diamantul și devine principalul producator de diamante din lume.

Kimberley descoperă în Africa de Sud, în 1867 depozite de diamante și un an mai tarziu South Africa’s Kimberley Central Ming Company și De Beers Mining Company se unesc formând De Beers Consolidated Limited.

Tot în Africa, în 1905 se descoperă cel mai mare diamant din lume, Cullinan, care în stare brută cântărea 3.025 carate.           

Într-o seară în anul 1948, tânărul copywriter Frances Gerety, a creat celebraza fraza: “ Un diamant pentru totdeauna”, pentru compania De Beers care îl folosesc și astăzi, deși inițial au fost șceptici.

Cinci ani mai tarziu  este interpretată  melodia „Diamonds Are a Girl’s Best Friend” de Marilyn Monroe în filmul Gentlemen Prefer Blondes.

Anul 1958 aduce noi informații despre Diamantul Hope, fiind una dintre cele mai faimoase pietre preţioase din lume. Legenda spune că diamantul Hope este blestemat și considerat aducător de ghinion, fiind furat de Travernier dintr-un templu indian, de la statuia zeiţei hinduse Sita. Travernier sfârșește sfâșiat de viu de către niște câini turbați, la scurt timp după ce a vândut diamantul. Nici Regele Louis XVI nu a avut o soarta mai blândă, atât acesta cât și soția sa, Maria Antoaneta fiind decapitați.     

În anul 1958, diamantul este donat Institutului Smithsonian din Washington de către Harry Winston și este estimat astăzi la 350 de milioane de dolari. În același an diamantele sunt descoperite și în Siberia.

Anul 1961 vine cu materialele foto promoționale pentru pelicula Breakfast at Tiffany’s, unde Audrey Hepburn poartă unul dintre cele mai mari diamante din lume. The Tiffany Yellow Diamond (287 de carate și este de culoare galbenă) a fost șlefuit de un tânăr angajat al companiei Tiffany, care a adăugat 32 de fațete adiționale față de standardul acceptat pentru tăietura square antique brilliant, aducând totalul la 90 de fațete. Rezultatul, fiind unul uluitor și anume faptul că reflectă mult mai multă lumină decât unul de aceeași dimensiune, dar cu o tăietură clasică, ceea ce îl face legendar.

În 1969, se stabilește recordul pentru cel mai mare preţ licitat public pentru un diamant: 1,05 milioane de dolari, plătiţi de casa de bijuterii Cartier pentru a achiziţiona un diamant de 69 de carate. Câteva zile mai târziu, Richard Burton, care pierduse licitaţia, plăteşte către Cartier 1,1 milioane de dolari pentru a cumpăra diamantul, pe care apoi îl face cadou soţiei sale, actriţa Elizabeth Taylor.

În nord-vestul Canadei se descoperă numeroase depozite de diamante în anul 1990.

În luna mai, a anului 2000 după mai multe reuniuni guvernul din Africa de Sud creează „Kimberley Process” pentru a discuta și a înfrunta problema „diamantelor de conflict”( așa zisele „diamante de sânge”). Două luni mai târziu Consiliul de Siguranță al Națiunilor Unite, votează pentru a impune un control riguros al comerțului cu diamante provenite din Sierra Leone. Scopul este cel de a reduce utilizarea diamantelor în susținerea războaielor din zonă.

S-a crezut despre ele că sunt lacrimi ale zeilor, că te fac invincibil şi nemuritor, dar şi că sunt blestemate. Diamantele sunt cele mai tari pietre naturale și reprezintă astăzi un simbol al eleganţei şi rafinamentului, dar şi al unui anumit statut social, fiind admirate și iubite de femeile din întreaga lume.

Descoperă colecția noastră de diamante: click aici   

Tezaur App
X
Descarca