Black Friday – povestea din spatele reducerilor
22.11.2019

Vinerea neagra sau Black Friday, asa cum este denumita de americani ziua cu cele mai mari reduceri din an, este din 2011 o traditie si in Romania.

In America Black Friday  este in perioada 23- 29 noiembrie dupa Ziua Recunostintei.

Mai jos regasiti cateva povesti despre Black Friday:

Unii spun ca debutul cumparaturilor pentru iarna a fost marcat prin acesta zi inca din anul 1924, cand a avut loc parada pentru Ziua Recunostintei, organizata de lantul de magazine Macy’s, in vinerea de dupa Thanksgiving Day.

Alte voci spun ca inceputul Black Friday ”se referea la prabusirile bursiere din anii 1800.

Desi acum este cunoscuta drept cea mai mare zi de cumparaturi din SUA, termenul „Black Friday” se referea initial la evenimente foarte diferite. Cand guvernul a intervenit pentru a remedia distorsiunea prin inundarea pietei cu aur, preturile au scazut si multi investitori au pierdut averi considerabile.

O alta poveste este ca data Zilei de Ziua Recunoștintei a fost determinata indirect de cumparatori.

De la mijlocul secolului al XIX-lea pana la inceputul secolului al XX-lea, intr-o obisnuinta inceputa de presedintele american Abraham Lincoln, presedintele va declara o „zi de multumire” in ultima joi din noiembrie. Aceasta poate cadea fie in a patra sau in a cincea joi din luna.

Dar in 1939, s-a decalat si a picat in ultima zi din noiembrie. Comerciantii cu amanuntul, ingrijorati de scurtul sezon al cumparaturilor pentru vacanta de iarna, au solicitat pe atunci, presedintelui Franklin Delano Roosevelt, sa declare vacanta cu o saptamana mai devreme – lucru care s-a si intamplat.

In urmatorii trei ani, Ziua Recunostintei a fost cunoscuta sub denumirea de „Franksgiving” si sarbatorita in zile diferite in diferite parti ale tarii.

La  sfarsitul anului 1941, o rezolutie comuna a Congresului a clarificat acesta situatie. De atunci, Ziua Recunostintei este sarbatorita in a patra joi din noiembrie – garantand o saptamana suplimentara de cumparaturi inainte de Craciun.

In 1951, circulatia a atras atentia asupra nivelului suspicios de ridicat in acea zi.

„Vinerea dupa Ziua Recunoștintei” este este considerate un haos. Cel putin asta este sentimentul celor care trebuie sa obtina productia atunci cand vine Vinerea Neagra.

Cei mai multi cred ca orasul care a popularizat prima data termenul a fost Philadelphia. Politistii, socati de congestia provocata de cumparatori in ziua respectiva, au inceput sa se refere la aceasta in mod current ca „Black Friday”.

La primul Black Friday din Romania mediul online a fost blocat, acest eveniment fiind unul dintre principalele momente in care cumparaturile online au cunoscut un adevarat spor de popularitate.

Retailerii inregistreaza cresteri substantiale ale vanzarilor de la an la an, cele mai mari vanzari sunt in mediul online.

Tezaur App
X
Descarca