BIJUTERIILE FARAONILOR
13.04.2016

1In antichitate, Egiptul antic era denumit ca fiind “Tara Aurului”. Cantitati uriase de aur proveneau din Nubia (Nebu= Tara Aurului). Acest teritoriu apartinea faraonului, care in semn de apreciere pentru cei mai loialitatii supusi ai sai, le oferea bijuterii din aur.

 

 

 

 

In Egiptul antic, bijuteriile aveau mai mult decat scop decorativ, un necontestabil caracter magic. 2Toate simbolurile religioase erau incrustate in aur sau in lut. Zeii reprezentati cel mai adesea pe bijuterii erau Horus – ochii lui simbolizau eternitatea, si Ra – zeul soarelui. Alte simboluri regasite pe bijuteriile egiptene sunt: omul cu aripi (care ii dadea purtatorului puterea de a ajunge la cer), floarea de lotus (simbolul soarelui si a invierii) si vulturul sacru (simbol ce ofera purtatorului protectie).

Aurul detinea o putere divina in acceptiunea egiptenilor, facandu-l pe cel care il poarta asemenea zeilor, protejandu-l si oferindu-i putere vitala.

 

 

 

3Egiptenii detineau exceptionale veleitati artistice. Faureau bijuteriile cu mare migala, fiind recunoscuti pana in zilele noastre pentru dexteritatea si originalitatea creatiilor lor. Cel mai adesea acestia lucrau amulete si talismane pentru puterile magice cu care se credea ca sunt inzestrate.
Exista o productie enorma de bijuterii in Egiptul antic, pentru ca acestea impodobeau oamenii din toate clasele sociale. Cei mai bogati purtau bijuterii din aur si pietre scumpe, iar cei saraci din lut, os sau faianta.

 

 

 

4Bijuteriile acelor vremuri ieseau in evidenta prin opulenta si culorile stralucitoare (predominau verdele si turcoazul), dar si marimea lor le facea remarcate pentru ca erau foarte grele si de dimensiuni foarte mari.

Atat femeile cat si barbatii purtau bratari, inele, coliere si cercei.

De-a lungul secolelor, din cultura in cultura, s-a perpetuat obiceiul ca oamenii sa stranga materiale considerate de ei pretioase pentru a-si confectiona podoabele. Artistii-artizani puneau accentul pe valoarea intriseca a bijuteriei si mai putin pe valoare sa estetica sau pe design.

 

 

 

 

 

 

 

5Bijuteria statement a egiptenilor era pieptarul. Acesta se purtat la gat si se lega cu panglica. Era facut din bronz si avea simbolistica religioasa.

Pe langa pieptar, o alta bijuterie importanta in Egiptul antic era scarabeul, unul dintre cele mai importante simboluri ale Antichitatii. Acesta avea caracter protector si era asimilat cu soarele si cu puterea de regenare.

O multime de bijuterii egiptene aveau ca motiv acest element. Scarabeul putea fi facut din aur, din lut, din piatra si putea fi smaltuit in verde sau albastru.

 

 

 

 

 

6Descoperirea mormantului faraonului Tutankhamon in anul 1922, ne-a dezvaluit bijuteriile fabuloase care acompaniau un suveran egiptean atat pe parcursul vietii lui, cat si dupa moarte. Se regagaseste in fiecare coamoara gradul inalt de maiestrie mestesugareasca la care ajusesera aurarii egipteni.

 

Acest tezaur incomensurabil este adapostit in Muzeul din Cairo si constituie cea mai mare colectie de aur si bijuterii din intreaga lume. Ultimul sarcofag al faraonului era facut in intregime din aur, iar mumia era acoperita cu o cantitate impresionanta de bijuterii. Cu toate acestea, majoritatea obiectelor de podoaba era asezata in casete si cutii plasate intr-o camera secunda a mormantului. Bijuteriile faraonului au o calitate superioara si un inalt grad de rafinament, care rareori a fost egalat in istoria bijuteriilor.

 

7Podoabele din mormantul acestui faraon sunt tipice pentru ornamentica egipteana. Artistii-mestesugari au creat o mare varietate de compozitii, bazata preponderant pe simetrie, iar în cazul bijuteriilor care utilizau margelele, pe repetarea ritmica a culorilor si a formelor.

 

 

 

 

Cultura egipteana a ramas neatinsa multa vreme, nefiind influentata nici chiar de popoarele vecine. Inclusiv dupa cucerirea Egiptului de catre persi, in 525 i.Chr., egiptenii si-au pastrat cultura intacta. Abia in perioada Greco-Romana se fac simtite influentele elene prin schimbarea vestimentatiei egiptenilor. In concluzie, cultura Egiptului, istoricul cercetarilor, simbolistica poporului Egiptean, reprezinta doar cateva elementele-cheie fara de care intelegerea acestei lumi mistice nu ar fi posibila. Prestigioasa mostenire a poporului faraonilor ne va atrage mereu datorita frumusetii sale neasemuite.

8

 

BIBLIOGRAFIE:

  1. Constantin, Daniel, Gândirea egipteană antică, Bucureşti, Grupul Editorial RAO, 2008.

2. Donatoni, Sergio, Omul egiptean, Bucureşti, Polirom, 2001.

3. Salles, Catherine,Civilizaţiile antice, Bucureşti, Grupul Editorial RAO, 2008.

4. Tyldesley, Joyce, Egipt, cum a fost redescoperită o lume pierdută, Grupul Editorial RAO, 2008.

Tezaur App
X
Descarca