AURUL. Bijuterii si Bijutieri celebri
30.03.2017

Istoricii spun că aurul este cel mai vechi metal preţios. A fost descoperit acum 20 000 de ani, fiind primul metal preţios cunoscut de oamenii acelor vremuri. Aceştia îl considerau picături căzute din Soare şi în unele zone, venite de la zeii în care credeau. Regi, împăraţi şi mari preoţi s-au împodobit de-a lungul vremurilor cu această materie considerată divină. Natura inalterabilă a acestuia, faptul că nu oxidează şi nu rugineşte, nu îşi pierde strălucirea în timp în contact cu nici o altă substanţă, i-au făcut pe oameni să îl asocieze cu spiritul nemuritor şi multe culturi l-au adoptat.

Aurul a fost utilizat şi ca monedă de schimb tocmai din cauză că nu îşi pierdea proprietăţile, era uşor de transportat şi greu de falsificat datorită densităţii mari.

Utilizarea aurului s-a făcut extins, începând cu necesităţi minime, pornind de la elemente de susţinere a părului sau a hainelor sub formă de agrafe, broşe, catarame, până la etalarea averii sau a apartenenţei la un anumit grup. Erau zone în care atât bărbaţii, cât şi femeile purtau bijuterii din aur. Conducătorii poporului obişnuiau să poarte în luptă un coif de aur care semnifica puterea şi măreţia. Mai târziu, au apărut brăţările romane, din care amintim brăţară spin – o brăţară purtată de femeia romană pe mâna stânga, mai sus de cot, sau brăţările şarpe care au fost răspândite prin ordonanţe romane.

Astăzi, cunoaştem că aurul este de mai multe feluri:

  •      aurul galben (75% aur, 12,5% argint şi 12,5% cupru) este cel mai des întâlnit;
  •      aurul verde (75% aur şi 25% argint fin) este folosit în general pentru decorarea altor obiecte, fiind prea moale pentru bijuterii;
  •      aurul roşu se obţine prin combinarea cu cupru. Este foarte dur şi potrivit mai ales pentru accesorii de bijuterii;
  •      aurul roz (75% aur, 20% cupru şi 5% argint) este la mare căutare în zilele noastre, fiind considerat foarte elegant;
  •      aurul alb folosit în combinaţie cu nichel, platină sau paladiu, zinc şi cupru, păstrează proprietăţile aurului, dar necesită curăţări mai dese şi poate cauza alergii din cauza aliajelor folosite.

Calitatea aurului este indicată de numărul de carate, în funcţie de câte părţi de aur fin se găsesc în 1000 de părţi, sistem numit şi miimi. Caratele exprimă titlul aurului pentru cumpărători, în timp ce miimile se folosesc în limbajul ştiinţific. Aurul pur sau fin este considerat cel de 24 de carate, cu 999 părţi aur având marcajul 999.9‰. Pentru a nu există falsuri, orice bijuterie sau obiect decorat cu aur trebuie să poarte un marcaj fie cu numărul de carate, fie cu numărul miimilor. Un alt element care atestă veridicitatea aurului este Certificatul de Garanţie.

Din cele 86 de metale cunoscute astăzi, doar câteva sunt folosite în manufactura bijuteriilor. Mai amintim argint, cupru sau oţel. Aurul poate fi combinat cu metale care îi păstrează culoarea galbenă, dar şi cu metale albe, precum zinc, platină, argint, sau cupru, rezultând astfel aurul alb şi aurul roşu, atât de apreciate astăzi. Bijutierii folosesc tehnici diverse pentru prelucrarea acestora şi de cele mai multe ori folosesc diverse aliaje pentru a da naştere unor modele desăvârşite.

Cu acest articol, deschidem seria de articole “Aurul. Bijuterii şi Bijutieri Celebri” şi va invităm în fiecare săptămâna să aflaţi lucuri noi despre arta prelucrării acestui metal preţios.

 

 

Transport GRATUIT pentru comenzile mai mari de 1000 lei
X
Tezaur App
X
Descarca