8 MARTIE – ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII
07.03.2016

Ziua Femeii, Ziua Mamei se sarbatoreste inca din vremurile grecilor antici. Fiecare venire a primaverii era un prilej de sarbatoare pentru acestia, pentru ca isi celebrau zeita mama,pe Rhea, mama tuturor zeilor.

aMai tarziu in istorie, aceasta frumoasa zi a fost sarbatorita in Anglia anilor 1800 – in a patra duminica de la inceperea Postului Pastelui; in New York  – pe 28 februarie inca

din 1909; in Copenhaga femeia este sarbatorita din 19 martie 1911;  incepand cu anul 1913, femeile din Rusia au sarbatorit Ziua Femeii in ultima duminica din februarie. Femeile din Sankt Petersburg au declansat o greva cerand incheierea Primului Razboi Mondial, sfarsitul rationalizarii alimentelor și abolirea dinastiei tariste. Dupa Revolutia din Octombrie, comunistii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sarbatoare oficiala in Uniunea Sovietica. Urmatoarea etapa in instituirea unei zile dedicate Femeii a fost constituita de proclamarea, in 1977, de catre ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

 

“În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, bsalarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913” – sursa Wikipedia

 

 

Ziua de 8 Martie este pe plan international Ziua Femeilor Militante, a celor datorita carora femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la asistența medicala, la contraceptive.c

In Anglia, pe 8 Martie au loc marșuri și intruniri in memoria acestor Femei.

In Romania in ziua de 8 Martie se sarbatoreste Femeia, bucuria vietii și motivatia de a trai. Pana in decembrie 1989 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor.

Dupa Revolutia din 1989 notiunea de Ziua Mamei este inlocuita cu Ziua Femeii. Orice femeie așteapta cu nerabdare aceasta zi, zi in care iti doresti sa fii rasfatata atat de iubit, soț, cat și de copii, rude și chiar colegi. Este ziua in care Femeia este sau ar trebui sa fie ridicata pe piedestalul unei regine, sa primeasca daruri in semn de respect și multumire.

 

 

 

Femeile din Romania sunt privilegiate cu privire la sarbatorirea si cinstirea lor. Pe langa Ziua dInternationala a Femeii din 8 martie, ele mai au o zi in a treia duminica dupa Invierea Domnului. In aceasta zi se sarbatoreste Ziua Femeii Crestine,  viata sfanta a femeilor mironosite, curajul lor de a infrunta moartea, patosul credintei, atitudinea pioasa, demnitatea le-au facut vrednice ca numele sa le fie trecute in Cartea vietii, iar viaţa lor sa fie paradigma vietuirii crestine pentru femeile de astazi.

 

 

eAceasta importanta sarbatoarea reprezinta duminica Femeilor autentice, a gospodinelor, a celor care intretin viata in familie si in lume.

Newsletter

facebook
Tezaur App
X
Descarca