Bani de criza: cu masina la amanet

30.05.2010

O firmă bucureşteană recent înfiinţată primeşte gaj maşini, obiecte de artă, tablouri de colecţie şi ceasuri de lux. Clienţii amanetului primesc între 30 şi 40% din valoarea de piaţă a obiectului amanetat, cu o dobândă lunară de 9%. În vreme de criză, afacerea înfloreşte.

Familie posesoare de maşină străină şi nevoie urgentă de cash. În lipsă de alternative, varianta de criză: cu maşina la amanet. Afacerea se perfectează la sediul firmei „Tezaur”, în buricul târgului, iar întâlnirea decurge la modul următor:

„Bună ziua, avem o maşină şi vrem s-o amanetăm. Care sunt condiţiile?”. Directorul general Cristian Mitrea notează atent informaţiile despre autoturism, apoi vine cu oferta.

„În urma unei evaluări primare a maşinii dvs., s-a constatat că are o valoare de piaţă de 7.000 de euro. Împrumutul nu poate fi mai mare de 30% din valoarea obiectului, deci suma pe care v-o putem oferi este de 2.100 de euro, cu dobândă de 0,3% pe zi. Aduceţi maşina la noi, predaţi ambele chei şi ea va sta la noi pe toată perioada contractului”.

După ce ai predat maşina de 7.000 de euro, primeşti 2.100 şi, timp de o lună de zile – cât este, de obicei, valabil un contract de amanet – eşti pieton. Ca să-ţi iei maşina înapoi, plăteşti toată suma, plus dobânda, adică aproximativ 2.300 de euro. Dacă nu-i ai, adio maşină!

La fel şi cu obiectele de artă, tablourile de colecţie sau ceasurile de lux. „Avem evaluatori autorizaţi pentru fiecare categorie de obiecte pe care le primim în amanet”, spune Cristian Mitrea.

Credit ipotecar la casa de amanet

Aceeaşi firmă „Tezaur” acordă credite cu garanţie ipotecară. Caz concret, discutat cu directorul Mitrea: pentru un apartament de două camere evaluat la 60.000 de euro lăsat gaj, la un venit lunar de familie de 3.000 de lei, „Tezaur” îţi împrumută 15.000 de euro pe o perioadă de 20 de ani. Dobânda este de 14,9%, DAE – 22%, iar rata ajunge la 259 de euro pe lună. Dacă vreme de trei luni nu plăteşti rata, rămâi fără casă.

Avantajul? Ai banii în doar două săptămâni. Dezavantajul? Primeşti o sumă mică (25% din valoarea imobilului) şi plăteşti rate mai mari ca la băncile comerciale.

Spre comparaţie, băncile oferă până la 75% din valoarea garanţiei, iar dobânda maximă este de 11%.

Împrumut garantat cu autocamionul

Firma „Tezaur” a început să lucreze la 26 aprilie 2010 şi a primit automobile de diverse tipuri (Ford, Volkswagen, Audi, Skoda, Renault, Dacia Logan) cu ani de fabricaţie 2006-2010 şi cu valori de piaţă stabilite de evaluatori între 3.000 şi 20.000 de euro.

„Am avut clienţi care şi-au amanetat maşina pentru bani de concediu. Am avut şi oameni care au solicitat împrumuturi pentru camioane. Ni s-a propus şi o Dacie veche, dar n-am acceptat, pentru că era într-o stare precară”, ne explică directorul general al firmei, Cristian Mitrea (foto).

Spre deosebire de creditele ipotecare, care se acordă în euro, împrumuturile garantate cu amanet se acordă în lei. În toate cazurile de împrumut garantat cu amanet, „noi oferim o sumă care nu se apropie de valoarea de piaţă a obiectului, pentru că noi nu încurajăm renunţarea la obiecte, nu dorim să le cumpărăm. Pornim de la ideea că proprietarul îşi va recupera obiectul. Nu ne interesează oamenii care nu îşi pot plăti creditul”. Până acum, nici unul dintre creditele cu amanet nu a ajuns la scadenţă.

Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Bani__de_criza-_cu_masina__la_amanet_0_270573420.html

Tezaur App
X
Descarca